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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
17/09/2014 |
Actualizado : |
04/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; FARIÑA, L.; CARRAU, F.; DELLACASSA, E.; BOIDO, E.; DISEGNA, E. |
Afiliación : |
ANDRES CONIBERTI MUNDY, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Role of canopy management in controlling high pH in Tannat grapes and wines. |
Fecha de publicación : |
2012 |
Fuente / Imprenta : |
American Journal of Enology and Viticulture, 2012, vol.63, no.4, p.554-558. |
ISSN : |
0002-9254 |
DOI : |
10.5344/ajev.2012.11107 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Manuscript submitted Oct 2011 / Revised Jun 2012 / Accepted Jul 2012. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Elevated wine pH is one of the main problems affecting the quality of Vitis vinifera L. Tannat wines in Uruguay. High soil fertility, promoting vigorous vines, and high potassium availability result in high pH grapes and wine. The main objective of this work was to determine the effects of partial leaf and lateral shoot removal practices on the reduction of juice and wine pH over three growing seasons. Partial defoliation in shaded canopies significantly reduced grape potassium accumulation, malic to tartaric acid ratio, and wine pH without negatively affecting other quality parameters of soluble solids, organic acids, anthocyanins, and phenolics.
© 2012 by the American Society for Enology and Viticulture. All rights reserved. |
Palabras claves : |
Canopy management; Potassium. |
Thesagro : |
FOLLAJE; PH; PLANTAS DE SOMBRA; POTASIO; TANNAT; VITIS VINIFERA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 01704naa a2200325 a 4500 001 1050367 005 2019-11-04 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0002-9254 024 7 $a10.5344/ajev.2012.11107$2DOI 100 1 $aCONIBERTI, A. 245 $aRole of canopy management in controlling high pH in Tannat grapes and wines.$h[electronic resource] 260 $c2012 500 $aArticle history: Manuscript submitted Oct 2011 / Revised Jun 2012 / Accepted Jul 2012. 520 $aABSTRACT. Elevated wine pH is one of the main problems affecting the quality of Vitis vinifera L. Tannat wines in Uruguay. High soil fertility, promoting vigorous vines, and high potassium availability result in high pH grapes and wine. The main objective of this work was to determine the effects of partial leaf and lateral shoot removal practices on the reduction of juice and wine pH over three growing seasons. Partial defoliation in shaded canopies significantly reduced grape potassium accumulation, malic to tartaric acid ratio, and wine pH without negatively affecting other quality parameters of soluble solids, organic acids, anthocyanins, and phenolics. © 2012 by the American Society for Enology and Viticulture. All rights reserved. 650 $aFOLLAJE 650 $aPH 650 $aPLANTAS DE SOMBRA 650 $aPOTASIO 650 $aTANNAT 650 $aVITIS VINIFERA 653 $aCanopy management 653 $aPotassium 700 1 $aFERRARI, V. 700 1 $aFARIÑA, L. 700 1 $aCARRAU, F. 700 1 $aDELLACASSA, E. 700 1 $aBOIDO, E. 700 1 $aDISEGNA, E. 773 $tAmerican Journal of Enology and Viticulture, 2012, vol.63, no.4, p.554-558.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
01/10/2020 |
Actualizado : |
01/10/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
BUSCHIAZZO, M.; MERINO, N.; DE MORI, J.; VILLARINO, A.; PASSADORE, A.; BERTOLA, B.; FASIOLO, C.; CONIBERTI, A.; ZOPPOLO, R. |
Afiliación : |
MARCELO BUSCHIAZZO, Responsable técnico del proyecto por FUCREA; NÉSTOR MERINO, Equipo técnico del proyecto; JUAN DE MORI, Equipo técnico del proyecto; ANDRÉS VILLARINO, Equipo técnico del proyecto; ANDRÉS PASSADORE, Equipo técnico del proyecto; BETINA BERTOLA, Coordinadora de Campo INAVI; ANDREA CAROLINA FASIOLO FERREIRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES CONIBERTI MUNDY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
FPTA 353: Producción vitícola sustentable. |
Complemento del título : |
Proyectos FPTA |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, 2020, no.62, p.113-116. |
Serie : |
(Revista INIA; 62) |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Con el desafío de contribuir al desarrollo de sistemas de producción más sustentables, el proyecto se basa en actualizar, difundir y aplicar la norma de Producción Integrada (PI) de uva para vino, alineada con las exigencias de los mercados internacionales. |
Palabras claves : |
FPTA (FONDO DE PROMOCIÓN DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA). |
Thesagro : |
PROYECTOS DE INVESTIGACION; UVAS PARA VINO; VITICULTURA. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14729/1/Revista-INIA-62-Setiembre-2020-p-113-116.pdf
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Marc : |
LEADER 01061naa a2200289 a 4500 001 1061384 005 2020-10-01 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aBUSCHIAZZO, M. 245 $aFPTA 353$bProducción vitícola sustentable.$h[electronic resource] 260 $c2020 490 $a(Revista INIA; 62) 520 $aCon el desafío de contribuir al desarrollo de sistemas de producción más sustentables, el proyecto se basa en actualizar, difundir y aplicar la norma de Producción Integrada (PI) de uva para vino, alineada con las exigencias de los mercados internacionales. 650 $aPROYECTOS DE INVESTIGACION 650 $aUVAS PARA VINO 650 $aVITICULTURA 653 $aFPTA (FONDO DE PROMOCIÓN DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA) 700 1 $aMERINO, N. 700 1 $aDE MORI, J. 700 1 $aVILLARINO, A. 700 1 $aPASSADORE, A. 700 1 $aBERTOLA, B. 700 1 $aFASIOLO, C. 700 1 $aCONIBERTI, A. 700 1 $aZOPPOLO, R. 773 $tRevista INIA Uruguay, 2020, no.62, p.113-116.
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